Slepende melkziekte, ketose en acetonemie zijn alle namen voor hetzelfde probleem: energie tekort. Dit komt vooral voor bij ooien met meerlingen, in de laatste weken van de dracht. De lammen vragen meer energie dan het schaap uit het voer binnenkrijgt. Het schaap gaat vet afbreken, waarbij giftige stoffen vrijkomen. Dit verstoort de stofwisseling, waardoor het bloedsuiker verder daalt. Slepende melkziekte wordt vaak verward met melkziekte, logisch want niet alleen de naam maar ook de verschijnselen lijken op elkaar. Het onderscheid kan aan de symptomen alleen niet gemaakt worden.
De schapen eten en herkauwen minder, ze gaan vaak apart
staan en zijn traag. Als het energie tekort groter is kunnen de schapen niet
meer staan en kunnen nerveuze verschijnselen ontstaan (blindheid, dringen,
tandenknarsen). Spiertrillingen en stuiptrekkingen kunnen ook gezien worden.
Als het schaap gelamd heeft herstellen de schapen vaak goed, maar zonder behandeling sterven de meeste schapen. Bij schapen die nog lopen en eten kan de energieopname worden verhoogd door tweemaal per dat 25-30ml propyleenglycol te geven. Bij ernstigere gevallen is alleen propyleen niet voldoende, dit moet dan worden gecombineerd met energie in de ader en insuline gift voor een aantal dagen. Het opwekken van de bevalling kan in sommige gevallen het schaap redden, maar als dit voor de laatste week dracht gebeurd overleven de lammen dit vaak niet. Belangrijk is ook te kijken of er geen sprake is van melkziekte of hiervoor te behandelen.
Schapen hebben in het laatste deel van de dracht een rijk rantsoen nodig, met voldoende energie en calcium. Daarom is (zeker bij meerlingen) bijvoeren belangrijk vanaf 4-6 weken voor het aflammen, voer de brokgift langzaam op, dit draagt ook bij aan voldoende mineralen. Om te zorgen dat de schapen voldoende voer opnemen moet gezorgd worden dat alle dieren tegelijk kunnen eten. Voer voerovergangen geleidelijk door en voorkom stressmomenten (opstallen, rantsoen-wijzigingen, verplaatsen, bekappen etc). Denk in de wintermaanden ook aan het bijvoeren van de schapen in de weide (zeker met sneeuw!). Geschoren schapen nemen meer voer op omdat zij hun warmte beter kwijt kunnen, het scheren van de schapen 4-6 weken voor het aflammeren kan daardoor ook een positief effect hebben op het voorkomen van slepende melkziekte.
Tekst geschreven door Mariska Lansbergen